960 80 55 85

poesia1-copia

La Federació de Falles, la Diputació de València, l’ Agència de Promoció del Valencià Ajuntament de Gandia i Lletres Falleres organitzen el I Taller de Poesia Satírica i Llibrets de Falla el pròxim 25 de novembre i 2 de desembre (de 18 a 21 h)al Museu Faller de Gandia. EL professorat, Alba Fluixà i Jesús Peris, oferirà els seus coneixements en la matèria en dues sessions, la primera teòrica-pràctica i la segona, sols pràctica. Tots els fallers que vulguen assistir deuran assistir a dues sessions i presentar un breu text original (al finalitzar el curs). A més hauran d’inscriure’s al Museu Faller o cridant al telèfon: 962 96 68 19

Els objectius del I Taller de Poesia Satírica i Llibrets de Falla són:

1. Conéixer la història i l’evolució del llibret de falla, des dels originals, basats en l’explicació i relació de la falla, fins als actuals, monografia i anuari.
2. Conéixer autors i estils de poesia satírica en valencià, tant al llarg de la història com contemporanis.
3. Reflexionar al voltant de problemes vinculats a la poesia satírica en valencià: l’estàndard i l’ortografia.
4. Conéixer eines bibliogràfiques i digitals que poden resultar d’ajuda per a la redacció de poemes satírics.
5. Conéixer alguns conceptes bàsics de retòrica i mètrica en valencià.
6. Reflexionar sobre diversos recursos humorístics.
7. Desenvolupar en l’estudi de competències sobre composició i versificació en valencià.

Durant les dues sessions, els fallers aprendran els següents continguts: 

1. El llibret de falla i la poesia satírica: introducció històrica. Posada en context. L’explicació i relació com a origen del llibret de falla.
2. La poesia satírica hui: el premi Malva. Exemples de poemes satírics reeixits.
3. Qüestions d’ortografia. Breu plantejament històric i social. L’ortografia, les llicències poètiques, la construcció de la veu popular i l’humor.
4. Eines auxiliars per a la confecció de poemes: els traductors, els diccionaris de rimes, els serveis lingüístics institucionals.
5. La retòrica del poema satíric (1): els metres, els ritmes.
6. La retòrica del poema satíric (2): els recursos humorístics: la transposició de tons, la paròdia, la imprecació, la construcció dels personatges.
7. Sàtira i Internet: xarxes socials i edicions digitals.
8. El llibret de falla hui: possibilitats de difusió i coordinació. Els Premis de Generalitat. Els Premis de les Lletres Falleres. La Mostra de Llibrets de Gandia.

Aquesta web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. Al fer clic al botó Accepte, acceptes l,ús d,aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad