Un dels objectius de la regidoria d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia és sumar esforços per tal d’aconseguir la plena normalització de l’homosexualitat, la transsexualitat i la bisexualitat en la nostra societat. I en aquesta línia, la vicealcaldessa i regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Lorena Milvaques, ha comparegut acompanyada del Delegat de Falles, José Manuel Prieto, el president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea i representants dels dos col·lectius LGTBI de la ciutat, CLGS i Independence Gay per anunciar que la ciutat se suma a la campanya de Lamda per eradicar els actes homòfobs de les nostres festes populars, ajudant a contrarestar la discriminació que encara existeix a les Falles.
Així, fa molts anys que des de molts àmbits es reivindica que no es cante l’ofensiva cançó “Maricón el que no bote”, una lletra insultant cap a les persones homosexuals i les seues famílies. I, sent conscients que es tracta d’un càntic molt arrelat, es va fer una campanya per llançar la proposta de canviar la paraula ‘Maricón’ per ‘Borinot’, resultant d’aquesta manera una nova versió més respectuosa amb el col·lectiu LGTBI. Aquesta iniciativa té molt bona acollida a les xarxes socials i a la qual s’hi estan sumant moltes falles, xarangues, Ajuntaments i col·lectius del País Valencià.
“Enguany, amb l’ànim d’implicar a la societat en la lluita contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, i contant amb el suport de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana volem que tant les diferents comissions falleres com les societats musicals, assumisquen la nostra reivindicació adherint-se al compromís “Cantem Borinot el que no bote”, una versió més respectuosa. Considerem que promoure el respecte cap a la diversitat sexual i de gènere en l’àmbit educatiu, familiar i festiu no ha ser cosa només dels col·lectius LGTBI, s’han d’implicar, també, els diferents sectors socials en aquesta lluita. I això és el que pretenem amb aquesta campanya que presenten hui, del col·lectiu Lambda i a la qual ens hem volgut sumar, independentment de les accions individuals que realitzen de forma habitual els col·lectius LGTBI”.
En representació del món de les Falles, el president de la Federació, Telmo Gadea, ha recordat que sempre han estat un col·lectiu solidari, respectuós i sensible. “Com a part de la societat, la diversitat sexual també existeix al món de les Falles i hem d’aconseguir que amb accions xicotetes com aquesta acabem a una paraula que, tot i que està dita sense malícia, és un insult i una ofensa per a les persones LGTBI”. Gadea s’ha mostrat obert a noves propostes de col·laboració per al futur i ha insistit a dirigir els esforços cap a l’educació dels més menuts.
Finalment, el Delegat de Falles de l’Ajuntament de Gandia, José Manuel Prieto, ha explicat que les Falles són un aparador i “que siguen exemple d’igualtat parla molt bé del seu tarannà”.