960 80 55 85

El Museu Faller de Gandia ha rebut en els últims 3 mesos dos adquisicions falleres molt importants. Les seues vitrines s’omplin per a exposar elements i objectes característics d’indumentària valenciana de dos famílies falleres.

Per una part, es pot veure un espai dedicat a Pep Lloret, qui va estar 23 anys president de la Junta Local Fallera. Entre molts altres reconeixements va ser nomenat Fill Predilecte de la nostra ciutat. La família de Lloret a més inclou al seu fill Pep, qui també va ser president de la JLF, i a les filles Ana i Amparo ambdues Falleres Majors de Gandia, formant així una de les més importants estirps de la història fallera de la nostra població. Per la qual cosa, s’ha habilitat dins de la vitrina dedicada a la indumentària fallera:

  • El tratge negre característic de l’època (cucaracha), amb el faixí verd que va lluir durant la seua etapa com a president.
  • Acompanya al “tratge negre de faller” una explicació sobre aquest tipus de vestimenta, ja en desús, però que ha vestit durant més de 40 anys al col·lectiu faller masculí.
  • A més, una caricatura de Lloret abillat amb roba valenciana que recorda el pseudònim amb el qual signava col·laboracions literàries i radiofòniques i un bust personalitzat de cartó-pedra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D’altra banda, podeu trobar la donació fallera de la família Cañada Lledó. Les vitrines s’omplin per a exposar part de la indumentària valenciana que va lluir Inés Cañada Lledó quan va ser Fallera Major de Gandia l’any 1972. A més, ens aporten una mostra fotogràfica que es remonta a l’any 1944, quan sa mare, Ana Lledó Aranda i son pare, Ernesto Cañada Blanch, van ser Fallera i Faller Major de Gandia.

En l’exposició podreu veure els següents elements:

  • Els dos vestits de fallera oficials. Dues casulles confeccionades per la Casa Insa, una reconeguda casa dedicada a la confecció d’indumentària tradicional, teatral i festiva.
  • Els vestits venen acompanyats de dos jocs de manteletes, els cancans, els llaços i els dos parells de sabates.
  • Les agulles de l’adreç amb les quals es pentinava els cabells de valenciana.
  • El Gesmil d’Or imposat per Josep Lloret.

Inés és filla de Ana Lledó Aranda, Fallera Major de Gandia l’any 1944. Una data que es pareix molt al que estem vivint hui en dia, ja que al 1944 tornaven a viure les falles amb normalitat després de la guerra. Aquell any es ressorgia de les cendres, així com ho estem fent nosaltres després de la Covid-19. Inés deia emocionada que es sentia orgullosa de ser, amb sa mare, les primeres “mare i filla” que han sigut, les dues, Falleres Majors de Gandia.

Aquell mateix any, en 1944, Ernesto Cañada Blanch, va ser nomenat Faller Major de Gandia, el marit d’Ana i pare d’Inés va ser el primer i únic Faller Major de la ciutat, un home que, malgrat es de Borriana, va ser captivat que les festes gandianes i amb molt d’honor va rebre el càrrec. Per la qual cosa, ha volgut cedir al Museu una còpia del pergamí acreditatiu el qual va ser realitzat oficialment per l’autor López Rancaño.

Tanmateix, també podreu veure fotografies:

  • d’Ana Lledó (FM 1944) amb l’alcalde, Hibernó Gregori Bañuls i la corporació d’aquells anys.
  • d’Ana i el seu marit damunt d’un cavall engalanat.
  • Visitant la beneficència (parada obligatòria durant les festes josefines).

Inés, abans d’abandonar les instal·lacions del Museu Faller ens va fer entrega d’un escrit que amb molta il·lusió li dedica al son pare:

IN MEMORIAM de Don Ernesto Cañada Blanch

Pertenece mi padre a ese equipo de hombres nacidos en Burriana (Castellón), que con su esfuerzo personal, con su sacrificio familiar, con su tesón y su buen hacer económico, impulsó el negocio de la exportación citrícola, llevándola a niveles hasta entonces inalcanzados, tanto en la promoción de la naranja valenciana al exterior, como en la generación de riqueza para todo el sector, especialmente para el labrador valenciano.

                          

 

Dues aportacions amb molt de sentiment i estima per la festa fallera. Dues famílies que aporten més qualitat, si cap, al Museu Faller.

Passeu-vos pel Museu per a delectar-se de la nostra història, de la història de les Falles de Gandia.

 

Aquesta web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. Al fer clic al botó Accepte, acceptes l,ús d,aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad