La Federació de Falles, la Diputació de València, l’ Agència de Promoció del Valencià Ajuntament de Gandia i Lletres Falleres organitzen el I Taller de Poesia Satírica i Llibrets de Falla el pròxim 25 de novembre i 2 de desembre (de 18 a 21 h)al Museu Faller de Gandia. EL professorat, Alba Fluixà i Jesús Peris, oferirà els seus coneixements en la matèria en dues sessions, la primera teòrica-pràctica i la segona, sols pràctica. Tots els fallers que vulguen assistir deuran assistir a dues sessions i presentar un breu text original (al finalitzar el curs). A més hauran d’inscriure’s al Museu Faller o cridant al telèfon: 962 96 68 19
Els objectius del I Taller de Poesia Satírica i Llibrets de Falla són:
1. Conéixer la història i l’evolució del llibret de falla, des dels originals, basats en l’explicació i relació de la falla, fins als actuals, monografia i anuari.
2. Conéixer autors i estils de poesia satírica en valencià, tant al llarg de la història com contemporanis.
3. Reflexionar al voltant de problemes vinculats a la poesia satírica en valencià: l’estàndard i l’ortografia.
4. Conéixer eines bibliogràfiques i digitals que poden resultar d’ajuda per a la redacció de poemes satírics.
5. Conéixer alguns conceptes bàsics de retòrica i mètrica en valencià.
6. Reflexionar sobre diversos recursos humorístics.
7. Desenvolupar en l’estudi de competències sobre composició i versificació en valencià.
Durant les dues sessions, els fallers aprendran els següents continguts:
1. El llibret de falla i la poesia satírica: introducció històrica. Posada en context. L’explicació i relació com a origen del llibret de falla.
2. La poesia satírica hui: el premi Malva. Exemples de poemes satírics reeixits.
3. Qüestions d’ortografia. Breu plantejament històric i social. L’ortografia, les llicències poètiques, la construcció de la veu popular i l’humor.
4. Eines auxiliars per a la confecció de poemes: els traductors, els diccionaris de rimes, els serveis lingüístics institucionals.
5. La retòrica del poema satíric (1): els metres, els ritmes.
6. La retòrica del poema satíric (2): els recursos humorístics: la transposició de tons, la paròdia, la imprecació, la construcció dels personatges.
7. Sàtira i Internet: xarxes socials i edicions digitals.
8. El llibret de falla hui: possibilitats de difusió i coordinació. Els Premis de Generalitat. Els Premis de les Lletres Falleres. La Mostra de Llibrets de Gandia.