Els Museus Fallers de València, Gandia, Xàtiva, Cullera i de l’artista faller de València estem constituint una xarxa per difondre, promocionar i protegir l’activitat de la festa de les falles en tots els seus àmbits i consolidar-la com un referent únic del nostre patrimoni cultural i festiu. L’objectiu és fer de l’espai museístic un lloc de divulgació i estudi on es fique en valor el llegat faller no únicamente en la seua vessant turística, també dignificant les falles com un patrimoni valencià que passarà de generació en generació.
La festa de les Falles gaudeix, afortunadament, de la consideració de patrimoni cultural, reconegut tant institucionalment com també per part de la ciutadania. I bona prova d’això és que la festa fallera està reconeguda com a Be d’Interés Cultural a València, Xàtiva, Gandia, Sueca, Alzira i Torrent, a més de ser candidata en totes les seues manifestacions per a ser declarada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Estos reconeixement són especialment merescuts, doncs les Falles constitueixen un espai cultural complex, divers i molt ric, que aglutina tota mena de manifestacions rituals al voltant del cadafal faller i el seu art, amb extensions en diverses expressions culturals manifestades en la pirotècnia, la indumentària, el cartellisme, la literatura, la floristeria, l’orfebreria o l’associacionisme, entre altres.
Per tant, el patrimoni cultural faller és ben extens i variat, a banda d’estar profundament arrelat a carrers, barris i pobles, amb un recorregut de llarga durada i una ferm vocació de persistència i de transmissió intergeneracional. Però, tot i que el patrimoni faller, tant material com immaterial, està ben viu i connectat a una festa dinàmica i en continua transformació, existeix una institució essencial per als la seua conservació i difusió: el museu faller. En ell, d’una manera permanent, controlada i amb vocació professional, es desenvolupa un treball conscient i planificat de conservació, protecció, restauració i difusió del patrimoni faller. A partir del primer Museu Faller, que es creà a València en 1970, anaren sumant-se nous museus, com el Museu de l’Artisfa Faller de València (1993), el Museu Faller de Gandia (2008) o el més recents de Cullera i Xàtiva, tot i que també a altres ciutats valencianes on se celebren les Falles existeixen projectes per a obrir nous museus fallers.
Els museus fallers valencians presenten realitats ben diferents, fruits de la història fallera local i les diverses circumstàncies polítiques, econòmiques i socials de cada entorn, però tots ells tenen en comú la voluntat de preservar dignament i difondre de manera eficaç les diferents col·leccions de peces i obres que cada museu intenta salvaguardar, des de ninots indultats fins a cartells històrics, maquetes, instruments tècnics, elements literaris, fotogràfics, obra pictòrica, il·lustracions, indumentària o testimonis de la vida associativa de les comissions falleres, entre altres elements destacables. En conseqüència, i ben conscients de la singular riquesa que exposen els museus fallers, estos volen expressar la voluntat de sumar esforços per tal d’afavorir el Museu Faller com a referent patrimonial de la festa fallera, així com a marca turística distintiva, i més pensant en la possible declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat.
Per tot això, els responsables del Museu Faller de València, Museu Faller de Gandia, Museu Faller de Xàtiva, Museu Faller de Cullera i Museu de l’Artista Faller de València, volem manifestar, en esta declaració conjunta, la nostra voluntat de posar els fonaments per a la constitució d’una Xarxa Valenciana de Museus Fallers, des la qual poder sumar esforços, coordinar iniciatives, aprofitar sinèrgies i contribuir mancomunadament a la protecció, promoció i difusió del patrimoni cultural faller, fent dels museus focus no sols de conservació sinò d’irradiació d’una activitat cultural que incremente la sensibilitat de les nostres institucions i els nostres ciutadans amb el nostre patrimoni cultural festiu.
Entenem que és fonamental anar desenvolupant un treball en comú que sàpiga donar una resposta eficient als reptes que planteja la preservació del patrimoni cultural faller i el seu aprofitament en clau de turisme cultural sostenible i de qualitat. Un treball coordinat que sume recursos i persones per a posar en valor els museus fallers com a eines de conservació, recerca i divulgació, capaces de asegurar que la festa de les Falles, sempre oberta, inclusiva i en canvi continu, pot mantenir i transmetre el seu llegat patrimonial en les millors condicions de dignitat, professionalitat i excel·lència.